Ніяке свято не обходиться без торту. Однак крім звичного частування для гостей, сам торт може стати незабутнім подарунком для іменинника або господарів будинку. Якщо ви вмієте та любите випікати і, головне, не позбавлені художнього смаку, можливо, виготовлення тортів на замовлення – кращий варіант для початку власної справи.
Спершу вам необхідно підготувати каталог з прикладами ваших робіт, якщо ви готуєте самі, або з прикладами оформлення тортів, які ви можете запропонувати своїм замовникам. Бажано розділити цей каталог по тематиці: наприклад, фігурні дитячі торти у вигляді героїв мультфільмів та казок, багатоярусні весільні, новорічні із зимовою тематикою та привітаннями, торти на день народження на тему захоплень іменинника і т. д. Потім прорахуйте мінімальну ціну торта за кілограм, яка дозволить окупити всі витрати на його виготовлення.
Спершу вам необхідно підготувати каталог з прикладами ваших робіт, якщо ви готуєте самі, або з прикладами оформлення тортів, які ви можете запропонувати своїм замовникам. Бажано розділити цей каталог по тематиці: наприклад, фігурні дитячі торти у вигляді героїв мультфільмів та казок, багатоярусні весільні, новорічні із зимовою тематикою та привітаннями, торти на день народження на тему захоплень іменинника і т. д. Потім прорахуйте мінімальну ціну торта за кілограм, яка дозволить окупити всі витрати на його виготовлення.
Навіть при виготовленні самого складного торта і використанні великої кількості кондитерської мастики і декоративних елементів ціна готового торта за кілограм становить, як правило, близько 200 – 300 гривень (для весільних тортів вона може бути більше). Ваш чистий прибуток при цьому буде від 70 гривень і вище, залежно від складності виготовлення й кількості витраченого вами часу.
Всі витратні матеріали для виробництва, форми для випічки, продукти та упаковку для тортів краще купувати оптом. При бажанні можна замовити в малотиражній друкарні невеликі наклейки на коробки з зазначенням інгредієнтів солодкого подарунка і привітанням одержувачу. Наклад у 100 штук таких наклейок обійдеться вам у 200-500 гривень. Їх можна роздрукувати і самостійно на принтері на спеціальному папері.
Шукати клієнтів можна як серед друзів і знайомих, так і в інтернеті – на форумах і дошках оголошень. Як правило, протягом 2-3 місяців без будь-яких витрат на рекламу (чи мінімальних вкладеннях на оголошення в друкованих виданнях та на сайтах відповідної тематики) ви будете забезпечені достатньою кількістю замовлень на кілька тижнів наперед. Цей бізнес практично не залежить від сезонів, так як дні народження чи інші сімейні свята відзначаються протягом усього року.
Але вигідніше працювати не самостійно (у цьому випадку ви сильно обмежені обсягом замовлень, який можете виконати за певний період), а зібрати кілька кондитерів-майстрів, які будуть виконувати цю роботу за вас.
Облаштування невеликого приватного кондитерського цеху потребує більше витрат (від 40 тис. грн.), але і прибуток буде значно вище. Надалі ви зможете відкрити власну роздрібну точку або мережа кондитерських магазинів.
У перший час можна здавати свою продукцію на реалізацію у великі супермаркети, поєднуючи «потокове» виробництво з виготовленням унікальних тортів на замовлення. Однак необхідно зважати на специфіку цієї продукції, яка відрізняється коротким терміном реалізації, і точно розраховувати обсяги вироблених і проданих кондитерських виробів.
Якщо ви працюєте самостійно, вам знадобиться для початку своєї справи, до 2-3 тисяч гривень. У цю суму входить придбання всіх необхідних матеріалів (продукти, мастика, декоративні елементи, барвники і т. д.) та інструментів для приготування тіста і крему, випічки і прикраси торта.
Задумайтеся про те, де ви будете готувати. Якщо немає можливості виділити або зняти окреме приміщення тільки для роботи над замовленнями та зберігання всіх матеріалів, це, звичайно, можна робити і на вашій кухні, якщо дозволяє її площа і ваші домочадці. Також доведеться подбати про дотримання усіх санітарно-гігієнічних норм для приміщення і устаткування. Не забудьте завести санітарну книжку і раз на півроку проходити медогляд. Це не просто формальність, а необхідність.
Врахуйте, що з початком вашої роботи суттєво зростуть витрати на гарячу і холодну воду, газ, електрику. Все це також треба враховувати при підрахунку ціни на продавані вами торти. Прискіпливо плануйте свій час. Нерідко бувають термінові замовлення, і від вашої пунктуальності залежить і ваша репутація. Адже після свята торт, який би гарний він не був, вже нікому не потрібен.
Якщо справа йде успішно і замовлень стає все більше, потрібно зареєструвати приватного підприємця в органах державної влади і подумати про розширення обсягів вашого виробництва за допомогою найманих працівників. Оригінальне оформлення, індивідуальний підхід до кожного клієнта, висока якість продукції та використання тільки натуральних інгредієнтів – все це дозволить вашому невеликому справі перерости протягом досить короткого часу на справжній бізнес.